badania oznaczania alergenów
W trosce o bezpieczeństwo konsumentów cierpiących na alergie pokarmowe i nietolerancję Komisja Europejska, poprzez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r., nałożyła na producentów żywności wymóg wyszczególnienia w składzie produktu substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Laboratorium ALS oferuje badania oznaczania alergenów takich jak:
- Gluten
- Alergeny mleka
- Jaja
- Seler
- Soja
- Pszenica
- Ryby
- Skorupiaki i mięczaki
- Orzechy (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, pekanowe, makadamia, pistacje, migdały)
- Gorczyca
- Łubin
- Dwutlenek siarki
Posiadamy w ofercie badania wykonywane metodą ELISA oraz PCR, umożliwiające wykrycie poszczególnych alergenów w surowcach, produktach gotowych oraz liniach technologicznych.